În curând, cititoarele de amprentă vor fi pe majoritatea telefoanelor
Apple a readus în actualitate securitatea biometrică cu prima generație de Touch ID pe iPhone 5S, dar cititoarele de amprentă au existat pe telefoane cu mulți ani înainte.
Dacă este să arunci o privire de ansamblu asupra pieței actuale de telefoane, este destul de greu să mai găsești o funcție cu adevărat revoluționară pe care nu o mai ai în altă parte. Fiecare copiază de la fiecare și este doar o chestiune de timp până când o particularitate interesantă, precum ecranele curbate de la Samsung sau carcasa metalică de la iPhone devin un standard în piață.
Cititoarele de amprentă, de exemplu, au fost introduse inițial pe telefoane de către Motorola, dar implementarea celor de la Apple cu al lor Touch ID, a fost suficient de prietenoasă și de rapidă încât foarte mulți utilizatori au fost încântați. Această atitudine pozitivă a dat naștere unui trend în piață și din ce în ce mai multe telefoane ajung să incorporeze această formă de securitate.
În 2015, aproximativ 20% dintre smartphone-urile din piață integrau un senzor de amprentă. În 2016, cititoarele de amprentă, conform unui studiu publicat de DigiTimes, vor ajunge până la finele anului pe 40% dintre dispozitive. Partea cea mai interesantă este că mai mulți observatori din piață și analiști, citați de același studiu, sunt încrezători că anul viitor se va manifesta prin implementarea aceleași măsuri de securitate în peste 50% dintre smartphone-uri. Aparent, costurile au scăzut atât de mult, încât aceiași senzori își pot găsi loc și în terminale destul de ieftine.
În teorie, astfel de măsuri de securitate biometrică sunt benefice pentru datele utilizatorilor. Din păcate, va exista în permanență un grup de utilizatori care vor fi foarte paranoici în privința utilizării datelor colectate de respectivul senzor. Introducerea unui scanner de iris în Galaxy Note 7 este la fel de futuristă și atrăgătoare, dar în timp, va da cu siguranță naștere la un nou set de speculații, înainte să ajungă și pe alte dispozitive.